NJ - Restaurace



Druhy restaurací a podobných podniků ..

Česká restaurace

Tschechisches Restaurant

Středověká krčma

mittelalterliche Taverne

Asijská restaurace

Asiatisches Restaurant

Čajovna

Teestube

Arabská restaurace

Arabisches Restaurant

Diskotéka

Diskothek

Pivnice

Brasserie

Bar

Bar


Co k čemu je ??

Talíř = Platte, Teller

Sklenička = Glas

Příbor = Besteck

Vidlička = Gabel

Nůž = Messer

Lžíce = Löffel

Ubrus = Tischdecke

Podat = verabreichen

Můžete nám podat příbor prosím?

Können Sie uns bitte das Besteck reichen?

Dala bych si sklenici vína pane vrchní.

Ich hätte gern ein Glas Wein, Sir.


Können Sie mir sagen?

kannst du mir

Můžete mi?

Sie können uns sagen ..

kannst du uns sagen

Můžete nám ..


1. Cvičení ..

Přepište si do sešitu tyto věty a ty poté přeložte. Společně si je poté opravíme ..

1. Můžete mi podat prosím talíř?

2. Můžete nám prosím podat vidličku?

3. Pane vrchní, můžete nám podat příbor?

4. Paní Skleničková, můžete mi podat vidličku?

5. Pane Malý, můžete mi podat lžíci?

1. Könnten Sie mir bitte den Teller reichen?

2. Könnten Sie mir bitte die Gabel reichen?

3. Herr Manager, könnten Sie mir bitte das Besteck reichen?

4. Frau Glas, könnten Sie mir bitte die Gabel reichen?

5. Herr Klein, könnten Sie mir bitte den Löffel reichen?


Jak se chováme v restauraci ..

Vždy, když někam vstoupíme je důležitý být slušný a chovat se dle etických norem. Na hulváty nikdy nečekají. 

Dobrý den pane vrchní, mohu si objednat?

Guten tag Herr Oberst, kann ich bestellen?

Mohu poprosit o jídelní lístek?

Kann ich bitte eine Speisekarte haben?

Děkuji, mohu zaplatit?

Danke, kann ich bezahlen?

Co si dáte k pití? A co k jídlu?

Was gibt es zu trinken? Und was zu essen?

Rád bych si dal jednu točenou limonádu a kuře s knedlíkem.

Ich hätte gerne eine Limonade vom Fass und Hühnchen mit Knödeln.

Mohu zaplatit prosím?

Kann ich bitte bezahlen?



2. Úkol:

Vytvořte dvojce a společně vytvořte rozhovor mezi vrchním a zákazníkem. Vybrané dvojce nám poté ukážou, jak probíhá rozhovor v restauraci. 


Co vše najdete v gastronomii ..

Sommelier - Sommelier

Ukazuje zákazníkům, kde víno je dokonalé a jak víno dokonale ochutnat, aby jste měli z něho dobrý požitek.

Víno = Wein

Prezentace = Präsentation

Chuť = schmecken

Vůně = Aroma

Degustace = Verkostung

Barman - Barmann

Míchá různé druhy alkoholu a nápojů, aby vytvořil dokonalou strukturu drinku. 

Sklenička = Glass

Šejk = Shaker

Led = Eis

Brčko = Stroh


Jídelní lístek - Speisekarte ..

Kuře s knedlíkem = Hähnchen mit Knödeln 

Smažený sýr s hranolkami = Gebratener Käse mit Pommes

Salát s kuřecími kousky = Salat mit Hähnchenstücken

Penne na smetaně = Penne mit Sahne

Svíčková s knedlíkem a masem = Lendenstück mit Knödeln und Fleisch

Řízek a bramborový salát = Schnitzel-Kartoffelsalat

Kachna s knedlíkem a zelím = Ente mit Knödeln und Kraut

Smažený květák a brambory = Gebratener Blumenkohl mit Kartoffeln

s tatarkou = mit Tatar

s kečupem = mit Ketchup

Langoš = Langoš

Smažený výpečky = Gebratene Backwaren

Špagety s kuřecím masem a Parmazánem = Spaghetti mit Hähnchen und Parmesan


3. Úkol ..

Vytvoř do sešit anebo na papír jídelní lístek tvé restaurace. Samozřejmě v německém jazyce.


 Potraviny - Lebensmittel ..

Maso = Fleisch

Vepřové maso = Schwein

Kuřecí maso = Hähnchen

Telecí maso = Kalb

Párek = Wurst

Chleba = Brot

Rohlík = Brötchen

Zelenina = Gemüse

Ovoce = Obst

Knedlík = Knödel

Plněný knedlík = Gefüllte Knödel

Sýr = Käse

Salám = Salami

Omáčka = Sauce

Máslo = Butter

Vajíčka = Ei

Brambory = Kartoffeln


Prevence ...

Víte, co se děje s tělem, kdy moc jí tučnou stravu? Když pije alkohol anebo užívá energetické nápoje? Možná by bylo fajn se tomu také ve škole trochu věnovat a vysvětlit si základní prvky v rámci prevence.