NJ - Restaurace
Druhy restaurací a podobných podniků ..

Česká restaurace
Tschechisches Restaurant
Středověká krčma
mittelalterliche Taverne
Asijská restaurace
Asiatisches Restaurant
Čajovna
Teestube
Arabská restaurace
Arabisches Restaurant
Diskotéka
Diskothek
Pivnice
Brasserie
Bar
Bar
Co k čemu je ??
Talíř = Platte, Teller
Sklenička = Glas
Příbor = Besteck
Vidlička = Gabel
Nůž = Messer
Lžíce = Löffel
Ubrus = Tischdecke
Podat = verabreichen
Můžete nám podat příbor prosím?
Können Sie uns bitte das Besteck reichen?
Dala bych si sklenici vína pane vrchní.
Ich hätte gern ein Glas Wein, Sir.

Können Sie mir sagen?
kannst du mir
Můžete mi?
Sie können uns sagen ..
kannst du uns sagen
Můžete nám ..
1. Cvičení ..
Přepište si do sešitu tyto věty a ty poté přeložte. Společně si je poté opravíme ..
1. Můžete mi podat prosím talíř?
2. Můžete nám prosím podat vidličku?
3. Pane vrchní, můžete nám podat příbor?
4. Paní Skleničková, můžete mi podat vidličku?
5. Pane Malý, můžete mi podat lžíci?
1. Könnten Sie mir bitte den Teller reichen?
2. Könnten Sie mir bitte die Gabel reichen?
3. Herr Manager, könnten Sie mir bitte das Besteck reichen?
4. Frau Glas, könnten Sie mir bitte die Gabel reichen?
5. Herr Klein, könnten Sie mir bitte den Löffel reichen?

Jak se chováme v restauraci ..
Vždy, když někam vstoupíme je důležitý být slušný a chovat se dle etických norem. Na hulváty nikdy nečekají.
Dobrý den pane vrchní, mohu si objednat?
Guten tag Herr Oberst, kann ich bestellen?
Mohu poprosit o jídelní lístek?
Kann ich bitte eine Speisekarte haben?
Děkuji, mohu zaplatit?
Danke, kann ich bezahlen?
Co si dáte k pití? A co k jídlu?
Was gibt es zu trinken? Und was zu essen?
Rád bych si dal jednu točenou limonádu a kuře s knedlíkem.
Ich hätte gerne eine Limonade vom Fass und Hühnchen mit Knödeln.
Mohu zaplatit prosím?
Kann ich bitte bezahlen?
2. Úkol:
Vytvořte dvojce a společně vytvořte rozhovor mezi vrchním a zákazníkem. Vybrané dvojce nám poté ukážou, jak probíhá rozhovor v restauraci.
Co vše najdete v gastronomii ..

Sommelier - Sommelier
Ukazuje zákazníkům, kde víno je dokonalé a jak víno dokonale ochutnat, aby jste měli z něho dobrý požitek.
Víno = Wein
Prezentace = Präsentation
Chuť = schmecken
Vůně = Aroma
Degustace = Verkostung

Barman - Barmann
Míchá různé druhy alkoholu a nápojů, aby vytvořil dokonalou strukturu drinku.
Sklenička = Glass
Šejk = Shaker
Led = Eis
Brčko = Stroh

Jídelní lístek - Speisekarte ..
Kuře s knedlíkem = Hähnchen mit Knödeln
Smažený sýr s hranolkami = Gebratener Käse mit Pommes
Salát s kuřecími kousky = Salat mit Hähnchenstücken
Penne na smetaně = Penne mit Sahne
Svíčková s knedlíkem a masem = Lendenstück mit Knödeln und Fleisch
Řízek a bramborový salát = Schnitzel-Kartoffelsalat
Kachna s knedlíkem a zelím = Ente mit Knödeln und Kraut
Smažený květák a brambory = Gebratener Blumenkohl mit Kartoffeln
s tatarkou = mit Tatar
s kečupem = mit Ketchup
Langoš = Langoš
Smažený výpečky = Gebratene Backwaren
Špagety s kuřecím masem a Parmazánem = Spaghetti mit Hähnchen und Parmesan
3. Úkol ..
Vytvoř do sešit anebo na papír jídelní lístek tvé restaurace. Samozřejmě v německém jazyce.
Potraviny - Lebensmittel ..
Maso = Fleisch
Vepřové maso = Schwein
Kuřecí maso = Hähnchen
Telecí maso = Kalb
Párek = Wurst
Chleba = Brot
Rohlík = Brötchen
Zelenina = Gemüse
Ovoce = Obst
Knedlík = Knödel
Plněný knedlík = Gefüllte Knödel
Sýr = Käse
Salám = Salami
Omáčka = Sauce
Máslo = Butter
Vajíčka = Ei
Brambory = Kartoffeln


Prevence ...
Víte, co se děje s tělem, kdy moc jí tučnou stravu? Když pije alkohol anebo užívá energetické nápoje? Možná by bylo fajn se tomu také ve škole trochu věnovat a vysvětlit si základní prvky v rámci prevence.
